ברזיל וצרפת יזמו תוכנית פורצת דרך של 1.1 מיליארד דולר שמטרתה לשמור על יער הגשם באמזונס, נכס אקולוגי חיוני. ההשקעה, המשתרעת על פני ארבע השנים הבאות, כוללת קרנות ציבוריות ופרטיות כאחד, תוך התמקדות בשימור אזורי ברזיל וגואניה של האמזונס.
ההודעה התפרסמה במהלך ביקורו של נשיא צרפת עמנואל מקרון בברזיל, החל בשליחות דיפלומטית של שלושה ימים. הפגישה התרחשה בבלם, שנמצאת במיקום אסטרטגי ליד שפך האמזונס. הנשיא מקרון התקבל על ידי מקבילו הברזילאי, הנשיא לואיז אינאציו לולה דה סילבה , בסימן שיתוף פעולה משמעותי בין שתי המדינות.
בהצהרה משותפת הדגישו שני המנהיגים את מחויבותם לטפח יוזמה בינלאומית המוקדשת להגנה על יערות טרופיים. המאמץ המשותף שלהם נועד להילחם בכריתת היערות באמזונס עד 2030, ובכך לתרום למאמצי הפחתת האקלים העולמיים. ראוי לציין כי יוזמה זו קודמת לאירוח של ברזיל את משא ומתן האקלים COP30 בבלן המתוכנן לשנת 2025.
הנשיאים הדגישו את מסירותם לשימור, שיקום וניהול בר-קיימא של יערות טרופיים ברחבי העולם. הם התוו אג'נדה שאפתנית, הכוללת פיתוח מכשירים פיננסיים חדשניים, מנגנוני שוק ומסגרות תשלום שירותים סביבתיים.
במהלך הביקור, הנשיא מקרון והנשיא לולה יצאו למסע סמלי בסירת נהר כדי לחזות במאמצי פיתוח בר קיימא ממקור ראשון. מסלול הטיול שלהם כלל ביקור בפרויקט המתמקד בייצור שוקולד שנמצא על אי ליד בלם, שם הם התקשרו עם מנהיגים ילידים.
באירוע, הנשיא מקרון העניק את המסדר הלאומי של לגיון הכבוד לצ'יף רוני מטוקטייר, מנהיג ילידים בולט ותומך סביבתי מקהילת קאיאפו. הצ'יף ראוני, הידוע בפעילות הסביבתית שלו מאז שנות ה-80, הביע דאגות לגבי פרויקט הרכבת הפרוגראו. הוא הדגיש השפעות שליליות אפשריות על קהילות ילידים, וקרא לנשיא לולה לשקול מחדש את בנייתו.
למרות מחלוקות סביבתיות קודמות, יחסי צרפת-ברזיל עברו פיוס משמעותי מאז 2019. המתיחות הגיעה לשיא בתקופת כהונתו של הנשיא ז'איר בולסונארו, במיוחד על רקע בדיקה בינלאומית על השריפות באמזון. עם זאת, המאמצים הדיפלומטיים האחרונים מסמלים מחויבות מחודשת לשיתוף פעולה דו-צדדי ושיקום הקשרים האסטרטגיים בין צרפת לברזיל.