בייג'ינג, 18 ביולי 2024 /PRNewswire/ — במוזיאון הלאומי של סין, יש אוסף מיוחד של 109 חותמות רשמיות. החותמות, שהגיעו מאזור בינהאי החדש בעיריית טיאנג'ין, הושמדו בשנת 2014 לאחר שהממשלה המקומית הקימה משרד לבחינה ואישור מנהלי ושילבה מאות יחידות לבחינה ואישור במחלקה אחת, והחליפה 109 חותמות רשמיות בחותם רשמי אחד.
בשנת 2014, למרות שהמושג של בניית כלכלת שוק סוציאליסטית הוצג יותר משני עשורים קודם לכן, עשיית עסקים נותרה מאמץ מאתגר. מחוקק מהקונגרס העממי העירוני של טיאנג'ין חשף כי פרויקט השקעה יחיד, מרכישת קרקע ועד השלמת כל הליכי האישור המנהליים, נדרשו יותר מ -30 אישורים ממשלתיים ויותר מ -100 חותמות. התהליך כולו לקח לפחות 272 ימי עבודה.
109 החותמות המוצגות במוזיאון הלאומי הראו את נחישותה של סין להעמיק את הרפורמה המוסדית. במשך השנים, כדי להקל על עסקים, מועצת המדינה של סין ביטלה או העבירה לרשויות ברמה נמוכה יותר את כוח האישור המנהלי ליותר מ -1,000 פריטים וקיצתה את מספר פריטי ההשקעה העומדים תחת אישור הממשלה המרכזית ביותר מ -90 אחוזים.
למה להעמיק את ענייני הרפורמה
סין השיקה רפורמה ונפתחה בשנת 1978. במהלך 46 השנים האחרונות, סין השתנתה מכלכלה ענייה ובלתי מפותחת לכלכלה השנייה בגודלה בעולם.
"השינוי והפתיחה הם סיבה מרכזית לכך שסין מסוגלת לעמוד בקצב של הזמנים", אמר נשיא סין Xi Jinping בסימפוזיון בשנת 2023. הוא הוסיף: "כדי לקדם את המודרניזציה הסינית, עלינו להעמיק עוד יותר באופן מקיף את הרפורמה ואת הפתיחה, לשחרר באופן מתמשך ולפתח כוחות יצרניים חברתיים, ולשחרר ולשפר את החיוניות החברתית".
סין החלה את הישיבה המלאה השלישית של הוועדה המרכזית ה-20 של המפלגה הקומוניסטית של סין בבייג'ינג ביום שני. הפגישה תתמקד בהעמקת רפורמה מקיפה נוספת ובקידום המודרניזציה הסינית.
Wang Chunguang, חוקר באקדמיה הסינית למדעים חברתיים, אמר כי סין נכנסה כעת לאזור של "מים עמוקים" בתהליך הרפורמה שלה, ועומדת בפני משימות מורכבות ודחופות יותר מאשר בעבר, כגון היעילות ההולכת ונמוכה של רפורמות קודמות, נתיב לא ברור של רפורמה עתידית, ושינוי ביחסים בינלאומיים. כישלון בהתמודדות עם האתגרים השונים בחברה, הכלכלה, התרבות והפוליטיקה באמצעות רפורמה נוספת, המודרניזציה של סין תהיה מוגבלת באופן משמעותי.
Fan Weiqing, פרופסור שותף באוניברסיטת ווהאן, אמר כי כשסבב חדש של מהפכת מדע-טכנולוגיה וטרנספורמציה תעשייתית נוצר ברחבי העולם, וכשהתחרות במדע-טכנולוגיה הופכת לחריפה יותר, מעמיקתה של הרפורמה חיונית גם לחדשנות הטכנולוגית של סין, שהיא "מכרעת" לעתיד המדינה.
"כדי לפתור את סדרת הניגודים והאתגרים הבולטים העומדים בפני פיתוח נוסף של סין, עלינו להעמיק את הרפורמה ואת הפתיחה", אמר .Xiהוא מייחס חשיבות רבה להעמקת הרפורמה. שנה אחת לאחר שקיבל את ההנהגה כמזכיר הכללי של הוועדה המרכזית של המפלגה הקומוניסטית של סין בשנת 2012, הממשלה המרכזית אימצה החלטה להעמיק באופן מקיף את הרפורמה, במטרה לשפר ולפתח את המערכת הסוציאליסטית עם מאפיינים סיניים ולשדרג את מערכת הממשל והיכולת של סין.
כיצד סין מעמיקה את הרפורמה?
מאז, הנהגת סין הציגה מפת דרכים להעמיק את הרפורמה הכללית, והמדינה גם פרצה מעל 3,000 תוכניות רפורמה המכילות רפורמה מוסדית של המפלגה והמדינה, רפורמה של קרקעות כפריות, רפורמה של ארגונים בבעלות המדינה, רפורמה פיננסית, טרנספורמציה ירוקה ורפורמה של מערכת רפואית.
מכל הרפורמות, הרפורמה הכלכלית היא המוקד המרכזי. Xi תמך בכך שהשוק ימלא את התפקיד "הכרחי" בהקצאת משאבים, שהוא אות חזק להתאמת מדיניות, שכן המילה "הכרחי" הייתה "בסיסית" בהצהרה הרשמית הקודמת.
בהוראתו של Xi, סין הקימה משרד לפיתוח כלכלה פרטית כדי לסייע לעסקים פרטיים, קידמה רפורמות פיננסיות כדי להקל על מימון לעסקים פרטיים, רפורמה מתקדמת של ארגונים בבעלות המדינה (SOE) כדי לשפר עוד יותר את מערכת הארגונים המודרנית, ויישמה את מערכת הרשימה השלילית עבור גישה לשוק, המאפשרת כניסה לאזורים שאינם אסורים במפורש על ידי הרשימה.
תוצאות הרפורמות היו יוצאות דופן. תוכנית פעולה בת שלוש שנים לרפורמה של SOE (2020-2022) הפכה מעל 165,000 SOE לחברות עם אחריות מוגבלת, או חברות מוגבלות על ידי מניות, וכ-38,000 SOE הקימו מועצת מנהלים. בין 2012 ל-2023, מספר הארגונים הפרטיים בסין גדל פי ארבעה, ומספר הארגונים הפרטיים כנתח ממספר הארגונים הכולל עלה פחות מ-80 אחוזים ליותר מ-92 אחוזים.
דו"ח של הבנק העולמי שפורסם בשנת 2020 ציין כי בשל הרפורמה היציבה והחזקה שלה, סין עדה לשיפור חסר תקדים בסביבת העסקים שלה, והיא נכללה בין 10 הרפורמטורים העולמיים המובילים במשך שנתיים ברציפות.